Location: Venice

Type:  Academic project - 2018

Cafe%20Facade%20Shot_edited.jpg

alluvione

The scheme is a multi-purpose building facility that incorporates art studios, residential units and an archives. The structure uses catenary curves to allow for ideal load distribution, whilst still keeping it’s allusion to sediment layering.

The crushed surrounding brick is used into the final screed, blending the facade to the local context by replicating an up-cycled version of the local terrazzo.

Street level Cafe Space, overlooking Venetian canal  -

Screenshot 2021-03-17 at 16.41.32.png
Screenshot 2021-03-23 at 13.58.06.png
Screenshot 2021-03-17 at 11.43.13.png

Structural Sectional Perspective  -

En-Suite Shot.jpg

En-suite bathroom, resident house  -

Screenshot 2021-03-17 at 16.38.47.png

The building takes a deep ecological approach; as Venice faces an increasingly dangerous flooding issue, the scheme allows for its heritage and local community to thrive and be safeguarded. A central reinforced concrete archive core acts as both the main load bearing structure, as well as the keeper of records and time for the floods to come. 

Third Floor Plan  -